Ed, Edd & Eddy (1999-2009)

Serien handlar om tre unga pojkar med samma förnamn (Edward) som bor på en återvändsgata i villaförorten Peach Creek i en ospecificerad del av världen (kan vara belägen någonstans i Kanada)

De spenderar sina dagar med att försöka tjäna snabba pengar så de kan köpa en typ av godis som kallas jättekarameller (senare kallade sockerkulor).

De tjänar pengar genom att bygga attraktioner eller på annat sätt försöka underhålla de andra barnen i kvarteret. Dessa försök (på eng kallade ”scams” som på svenska egentligen betyder bluff) slutar ofta i fiasko men det stoppar inte Edarna att snart vara i gång med ett nytt försök.

”Edarna” inkluderar Ed med ett d, som är gruppens starke grabb som gör de tunga lyften men som inte är den smartaste i gruppen. På det området är Edd med två d, eller Dubbel-D som han för det mesta kallas lite bättre utrustad. Han är gruppens hjärna och formger de ideér som Eddy, gruppens inofficiella ledare och drivande kraft kommer på.

Edarnas affärsverksamhet gör att de andra barnen i kvarteret ser på dem med misstänktsamhet och (i vissa fall) förakt trots att de ofta utnyttjar möjligheten att låta sig underhållas av de tre vännerna.

Hur serien kom till

Serien skapades av Danny Antonucci, som tidigare jobbat för Hanna Barbera som tecknare. Serien var tänkt som en hyllning till den klassiska eran av handritade serier och filmer från 1940–70-talen som Antonucci själv växte upp med och komeditrion The Three Stooges (i Sverige oftast kallade ”de tre dårfinkarna”). Antonucci, som gjorde regi-och manusförfattardebut med den våldsamma kortfilmen Lupo the Butcher 1987 slog vad om att han kunde producera och skriva en serie riktad mot en yngre publik. Den 1 april 1994 grundade Antonucci sin egen studio a.k.a Cartoon och skapade den kortlivade serien the Brothers Grunt som hade premiär i augusti samma år. En dag under produktionen av en reklamfilm ritade Antonucci tre figurer som senare kom att föreställa de tre Edarna. Han utecklade ett koncept för en serie baserad runt de tre och föreslog idén till de barnorienterade kanalerna Nickelodeon och Cartoon Network. Bägge företag visade stort intresse men ville

ha kreativ kontroll, något Antonucci inte ville ge dem. Cartoon Network gav med sig till slut och lät Antonucci ha full kreativ kontroll över sin skapelse.

Tack vare Antonuccis förespråkande för traditionellt handritande blev Ed, Edd Eddy gjord med cellmålning och var en av de allra sista längre tecknade serierna som använde sig av denna teknik.

Seriens premiärdatum skulle från början ha varit den 7 november 1998 men pga mindre produktionsfördröjningar fick den skjutas upp.

Serien gjorde debut på Cartoon Networks progamblock Cartoon Cartoons (där flera av kanalens flaggskeppprogram fick sina genomslag som t ex Dexters Laboratorium, Cow & Chicken, I am Weasel, Johnny Bravo och Powerpuffpinglorna), nästan två månader senare än tänkt, den 4 januari 1999.

Om serien

Antonucci har sagt att han baserade de tre huvudpersonernas personligheter på personliga attribut och drag hos sina båda söner och sig själv fast något överdrivna medan namnet kommer från Antonuccis eget mellannamn, Edward. Övriga karaktärer skapades med folk som Antonucci känt i sitt liv i åtanke. Karaktären Rolf (senare kallad Reinar) t.ex är en något excentrisk utbytesstudent av utländsk bakgrund vars familj tar sina seder på stort allvar baserade Antonucci på sina kusiners hushåll då Antonuccis familj hade invandrat till Kanada från Italien som ännu under Antonuccis uppväxt hade starka band till gamla traditioner och Jimmy på en specifik kusin som ansågs vara något feminin och hade fler flickkompisar än killkompisar.

Karaktären Johnny, som alltid bär runt på en planka skulle från början ha haft en snuttefilt men detta ändrades då det redan gjorts med karaktären Linus i Snobben så det fick bli en träplanka med påritat ansikte. I början skulle plankan ha pratat så tittarna hörde men Antonucci bestämde att den bara kunde höras av Johnny själv i dennes huvud.

De ondsinta systrarna Krans vill Antonucci inte uttala sig om specifikt men att de med liknar några han kände till under sin uppväxt.  Efter seriens andra avsnitt, Nagged to Ed då Kranssystrarna gjorde debut introducerades inga fler nya karaktärer (så när som på Eddys storebror i seriens final) vilket blev något av ett kännetecken för serien. Karaktärerna, som är alla barn talar om sina föräldrar och andra släktingar men dessa visades aldrig i bild och hördes aldrig säga något. Referenser till dem gjordes ofta som t ex Rolfs/Reinars många släktingar (hans far, farmor, kusiner etc), Dubbel-Ds mamma och pappa som kommunicerar med honom genom små gula klisterlappar och seriens antagonist Kevins pappa, som under serien blir chef för stadens jättekaramellfabrik och har hela garaget hemma fyllt av godis.

I avsnittet ”Mission Ed-Possible” ser man faktiskt Eddys pappas och Eds mammas händer när de släpar iväg sina olydiga barn. I avsnittet ”Tight End Ed” ser man skuggorna av tre andra karaktärer (iförda rugbyuniformer och hjälmar)

Från början utspelades handlingen under karaktärernas sommarlov men från femte säsongen och framåt visas det också att karaktärerna går i skolan under höstmånaderna.

Platserna som visas i serien är, liksom karaktärerna är begränsade i antal. Primärt utspelar sig allt på gatan där barnens hus står men andra ställen som besöks ofta är ett vattendrag, en skog, en soptipp, en byggarbetsplats, en godisaffär och en husvagnscamping. Från femte säsongen introduceras även Peach Creek-skolan.

På grund av seriens något abstrakta och surrealistiska miljö kunde den leka fritt med logiken och ta sig an nästan alla fiktionens genrer (Första avsnittet, The Ed-Touchables är som en detektivhistoria, det andra avsnittet är i det närmaste ett gisslandrama osv). Handlingen varierar från avsnitt till avsnitt även om referenser och ”call-backs” till tidigare händelser förekommer emellanåt.

I de flesta avsnitt försöker Edarna vinna snabba pengar som de ska handla en typ av godis som kallas Jättekarameller/Sockerkulor (på eng Jawbreakers) för. För att få sina pengar anordnar de antingen olika slags attraktioner eller annan underhållning åt de andra i kvarteret som t ex en flodkryssning i S01Ep26 Avast Ye Eds, en tur i en raketbil i S02Ep06 Ready, Set…Ed! och en hemmabio i S04Ep88 Little Ed Blue eller erbjuder hjälp i lösandet av problem som uppstått som i det tidigare nämnda pilotavsnittet The Ed-Touchables när de letar efter de andra barnens borttappade saker, tvättning av djur i S01Ep20 Flea-Bitten Ed eller när de försöker hitta en ny vän åt Johnny i S02Ep02 Dear Ed.

Ibland går de väldigt långt i sina ambitioner som I avsnittet Wish You Were Ed då Eddarna bygger en hel by åt Rolf/Reinar när denne har hemlängtan och i Urban Ed lyckas Eddarna bygga en hel storstad av kartong i kvarterets gränd. För att få deras storstad att verka mer livfull tillverkade de pappfigurer föreställandes människor. I andra avsnitt lever de ut en fantasi eller idé de får som kan involvera rymdsoldater som kämpar mot farliga robotar (S01Ep07 Dawn of the Eds) eller att helt enkelt vilja ta sig ”Upp” och allt vad det innebär (S04Ep09 They call him Mr Ed) eller städar upp en röra de själva har orsakart som t ex tillbakalämnandet av Sarahs dagbok (S03Ep04 For Your Ed Only) eller stoppa Ed (som övertygats att han är ett monster) från att ödelägga kvarteret (S03E22 The Day The Eds Stood Still).

Andra gånger exploaterar de en situation de skapat som när Eddy försöker undkomma att straffas för något han gjort och sprider ett falskt rykte som i S01E23, Eds-Aggerate om tre påhittade plågoandar vid namn ”Muckigrabbarna” samt S03E20, Ed…Pass it On, då om att hans storebror ska komma hem igen och ta över det han lämnat en gång.

Även om Edarna generellt ses som utstötta i kvarteret de bor i lyckas de ibland (iaf delvis) vända den situationen som i S01Ep04, Over your Ed när Eddy lyckas göra Ed ”cool”och accepterad av de övriga barnen i kvarteret och i S01Ep24, Oath To An Ed blir alla tre Edar tillfälligt medlemmar av Rolfs/Reinars pojkscoutaktiga grupp ”Storstadsspejarna/De Urbana Spejarna”. Edarna är inte alltid centrala i storyn. Det mest kända exemplet är S01Ep02, See No Ed då Edarna är helt frånvarande förutom i den sista scenen och ibland är de tvärtom de andra barnen som uteblir från handlingen som i S01Ep02, det tidigare nämnda Nagged to Ed (vid det tillfället i serien hade bara ett tidigare avsnitt hunnit sändas och några av karaktärerna hade inte ens haft en replik än).

Huvudkaraktärerna

Edarna:

Edward (Ed): Ed är trions starkaste medlem men inte den allra smartaste. Hans intressen inkluderar bisarra monsterfilmer, skräck, science fiction och serietidningar och har fullt av affischer av sina favoritfilmer och serier i sitt mycket ostädade rum som ligger i hans hus källare. Favoritmat är rostat bröd och gräddsås (ofta i kombination med varandra). Faktum är att han gillar gräddsås så mycket att han har ett helt badkar fyllt med det. Hans favoritdjur är kycklingar. Ed har kort, snaggat hår och är klädd i grön rock över en röd och vit randig t-shirt och säckiga blå byxor. Hans främsta kännetecken är hans ögonbryn som vuxit ihop till ett enda långt streck (kallas ibland ”monobryn” av Eddy på grund av detta) och att han har en knappt synbar haka. Ed har en lillasyster vid namn Sarah som ofta är mycket ilsk och våldsam mot honom.

I ett avsnitt avslöjas det att Eds mellannamn är Horace.

Eddward (Dubbel D): Eddward, för det allra mesta kallad för Dubbel-D ärEd-trions skarpaste hjärna och mest logiska medlem. Oerhört påläst och boksmart men saknar Eds kroppstyrka. Han är pettimeternoga till den milda grad att hans rum är fullt av namnskyltar på de ställen där saker och ting ska vara och har nästan alltid väldigt städat och prydligt hemma. Har en myrkoloni på sitt rum. Har röd t-shirt och mörkblå shorts och röda strumpor som når honom upp till knäna. Hans mest utmärkande plagg är dock den svarta strumpliknande mössa han har på huvudet (vilket lett till att han ofta får öknamnet ”Sockskalle” eller liknande tillmälen) under vilken han gömmer något som han inte vill att någon ser (Ed och Eddy har dock sett vad det är vid ett par tillfällen).

Hans mellannamn är Maria (i den engelska orginalversionen är det Marian).

Edward (Eddy): Edward, eller Eddy som han kallas är trions inofficielle ledare och hjärnan bakom alla de attraktioner och tillställningar (kallade ”bluffar” av de andra barnen och ibland Eddy själv) som Edarna bygger i syfte att tjäna snabba pengar. Det framkommer att Eddy gör detta för att leva upp till sin storebrors rykte. Eddys storebror var en legend i kvarteret vars ”bluffar” hänförde alla som var med om dem innan han lämnade kvarteret och har inte setts till sen dess. Eddy är gruppens till växten kortaste men också mest drivna och målmedvetna medlem men saknar Eds råstyrka och Dubbel-Ds intellekt. Han är även bra på att göra sig hörd pga av sin högljuddhet. Han bär en gul, kortärmad skjorta med mörkblåa streck och säckiga, ljusblå byxor och har tre distinkta långa hårstrån mitt på huvudet som utgör hans frisyr.

Hans mellannamn är Styrbjörn (i engelska originalet heter han Skipper i mellannamn).

Övriga karaktärer:

Johnny (Johnny 2×4 eller Johnny Tvåtummare): Av de övriga barnen i kvarteret är Johnny den som är mest lik Edarna. Han är en enstörig, skallig kille med vit t-tshirt, blå byxor och sandaler. Hans bästa vän är en bräda med ditritade ögon och mun som han kallar Brädan eller Plankan. Han kommunicerar med denna som om den levde och förstod vad han säger till den. Han framstår ofta som glad och bekymmerslös. Är medlem av en grupp som heter Urbana Spejarna, (ibland kallade Storstadsspejarna) en organisation där man erhåller märken eller emblem för att utföra uppgifter och välgörande samhällsinsatser (sophämtning, vattning, rengöring av allmän egendom etc). Senare antar han emellanåt rollen som superhjälten Kapten Melonhjälm med Plankan som medhjälparen Splinter (engelska för flisa).

Sarah: Eds argsinta och koleriska lillasyster som ofta är mycket våldsam mot både sin bror och sin omgivning i allmänhet (vännen Jimmy ända undantaget). Hon är kort till växten med ljusrött hår iförd rosa linne och blå byxor. Hon tycker illa om Edarna men har periodvis varit kär i Dubbel D. Det antyds att hennes och Eds föräldrar ofta tar hennes parti mot Ed.

Jimmy: Sarahs bästa vän och syns ständigt i dennes sällskap. En ömtålig, sjuklig kille med ljusgrön polotröja och vita byxor. Hans främsta kännetecken är en jättelik tandställning och hans ”kycklingrumpa” frisyr. Han syns ofta med plåster eller bandage på sig efter någon av sina ständiga olyckor. Är, precis som Johnny en medlem av gruppen Urbana Spejarna där han vunnit en del märken.

Kevin: Kvarterets ”tuffing” och Edarnas största antagonist. Bär grön, långärmad tröja, svarta shorts och en bakåtvänd röd keps. Han syns ofta åkandes på sin Harley Davidson-formade cykel, som är hans käraste ägodel. Hans pappa är chef för traktens godistillverkningsfabrik och har garaget fullt av ”jättekarameller” vilka åtrås av de övriga barnen, särskilt Eddy.  Är den av kvartersbarnen som tycker sämst om Edarna, särskilt Eddy och uttalar sig ofta nedsättande mot dem och kallar dem ”töntar” eller ”nördar”.

Rolf/Reinar: ”Son till en herde” (som han själv kallar sig för jämnan). Utbytesstudent(?) från något europeiskt land. Kanske kvarterets mest säregna person. Han har en bondgård på sin egendom komplett med kor, getter, höns, grisar och kaniner. Trots sina märkliga vanor och traditioner är han hårt arbetande och allmänt respekterad av samtliga i kvarteret. Han är ofta tolerant och öppen mot Edarna även om han kommit i trångmål med framförallt Eddy emellanåt. Är ledaren för gruppen Urbana Spejarna, där Jimmy och Johnny är medlemmar och är den som delar ut emblem och utmärkelser i gruppen.

Tess: Kvarterets skönhet och Kevins (och de övriga kvarterskillarnas) stora crush. Trots att hon faller i det ”dumma blondin” facket är hon en smart, vaken och välinformerad person (i flera avsnitt framkommer det att hon är den kanske mest ansvarsfulla i hela kvarteret). Är den (för det mesta) som är mest tolerant inställd mot Edarna. Hon har kort, ljust hår och bär svart t-shirt under ett vitt linne, mörklila, säckiga byxor och sneakers. Syns ofta i Kevins sällskap. Har två äldre systrar som aldrig syns i serien.

Maj Krans: Den yngsta av de tre systrarna (egentligen halvsystrar då alla tre har olika pappor) Krans som bor i en husvagn på en campingplats i utkanten av villaområdet Edarna och de andra barnen bor i och sprider skräck och terror bland dem. Hon har blont hår och framtänder som en bäver och är klädd i beige t-shirt och röda shorts. Är trögare än sina två halvsystrar. Är kär i Ed som är, liksom de andra Edarna rädd för henne och hennes systrar som ständigt terroriserar och trakasserar dem.

Marie Krans: Mellansystern Krans. Bor med sina två halvsystrar i en husvagn på campingplatsen i närheten av Edarnas boplatser. Hon har blått, kort hår som gömmer höger öga och bär svart linne och mörkgröna byxor och armband på bägge handlederna. Är kär i Dubbel-D som hon inte låter vara ifred när hon får syn på honom.

Lee Krans: Den äldsta av de tre systrarna Krans och trions inofficiella ledare. Bor med sina två halvsystrar i en liten husvagn utanför Edarnas kvarter. Hon kännetecknas av buskigt, rött hår som täcker ögonen (alla tre?!) och klär sig i ett rödfläckigt vitt linne och ljusblå byxor och har örhängen i båda öronen. Hon är kär i Eddy och terroriserar ofta honom och Ed och Dubbel-D tillsammans med sina två systrar.

Eddys storebror: Eddys legendariske storebror omnämns ofta men dyker upp endast en gång i hela serien, i seriens final. Lämnade kvarteret innan serien började och nämns igenom hela serien av framförallt Eddy, som till synes avgudar honom. 

”Skärseldsteorin”

Åren strax efter att serien tagit slut började fans att spekulera att Edarna och de övriga karaktärerna egentligen var döda och att kvarteret där handlingen utspelar sig inte är en plats på jorden utan en slags ”livet efter detta” plats dit barnen skickades för de fick sina liv avslutade i förtid, minns vilka de var och längtar tillbaka till den tiden. Kvarteret blev en slags fristad/fängelse för de förtappade själarna.

Alla barn har dött vid olika tidpunkter i historien och kommit till kvarteret succesivt förutom systrarna Krans som sägs vara demoner eller onda väsen från en annan dimension som skickats för att plåga de som kommer dit.

Förfäktare av teorin stöder den på de (ibland) radikalt olika personligheter som karaktärerna har som om de levt vid helt skilda tillfällen då Rolf/Reinar är lite som en herde från början av 1900-talet medan Kevin verkar ha växt upp under 1990-talet, Eddys iver att tjäna pengar vittnar om att han kanske levde under 1930-talets depression etc.

Dock finns det de som menar att teorin inte är vattentät och pekar på bl a följande:

 1. Eddy har en discokula i taket på sitt rum vilket motbevisar att han ska levt under 30-talet, då discon slog igenom 40 år senare.
 2. Enligt teorin var Kevin och Jimmy de sista som dog och anlände till kvarteret. Kevin dog 1999, samma år serien började och Jimmy 2000, ett år efter att serien redan hade börjat.
 3. En del fans såg paralleler och liknelser med den japanska animerade serien Angel Beats där huvudpersonerna har, efter att ha upplevt trauma i sina i förtid avslutade liv, dött och hamnat i ett efterliv, där i form av en skola istället för ett kvarter.

Mina 13 favoritavsnitt

 1. It´s Way Ed (S01E17) I detta avsnitt försöker Edarna ”bli inne” genom att följa den senaste flugan. Detta visar sig vara lättare sagt än gjort då en ny fluga hela tiden ersätter den gamla vilket gör att Edarna hela tiden ligger ett steg bakom. Istället för att följa trenden så bestämmer sig de för att försöka skapa en istället.
 2. Dawn of the Eds (S01E07) Edarna upptäcker att en ny film, Robot Rebel Ranch har haft premiär på bio. Ed i synnerhet är upprymd och vill se den men på vägen till bion krashar de på en soptipp. Edarna inbildar sig själva att de är, precis som karaktärerna i filmen de ska se, fast på den farliga och fientliga Robotplaneten och måste kämpa för sin överlevnad.
 3. The Day The Ed Stood Still (S03E22) I sin vilda fantasi tror Ed att han är ett monster och Edd och Eddy bestämmer sig för att låta Ed leva ut sin fantasi och Edd gör en monsterdräkt åt Ed. Ed går dock till överdrift och börjar terrorisera och förstöra kvareret och det är upp till Eddy och Dubbel-D att sätta stopp för det monster de skapat.
 4. Read All About Ed (S01E05) Edarna försöker tjäna extra pengar genom att dela ut morgontidningar men som vanligt blir det aldrig som trion tänkt sig.
 5. Fool on the Ed (S01E15) Eddy inser att han är bra på att bluffa och luras och bestämmer sig för att, med Ed och Edds hjälp lura de andra i kvarteret. Trion får reda på att en mystisk, osedd skämtare som bara kallas för ”Prank Master” (på svenska kallad ”Trickmästaren”) är i farten och de bestämmer sig för att gå till botten med det hela.
 6. Once Upon an Ed (S03E03) Edarna fastnar i Johnnys vägg och ger vilt skilda förklaringar till hur de lyckades hamna där.
 7. See No Ed (S04E02) De övriga i kvarteret inser att Edarna är försvunna. Kevin i synnerhet är glad och vill fira att de alla äntligen fått en ”Edfri dag” men ger sig till slut motvilligt ut och letar efter trion tillsammans med de övriga.
 8. Here´s Mud in Your Ed (S04E22) Efter att ha blivit lurad av Edarna (i synnerhet Eddy) söker Jimmy hjälp av Reinar och tillsammans smider de en plan för att hämnas på de rutinerade lurendrejarna.
 9. O-Ed Eleven (S03E18) Under en rundtur i Eddys storebrors övergivna rum hittar Ed-trion en skattkarta som visar vägen till en försvunnen skatt.
 10. A Glass of Warm Ed (S01E19) Ed går i sömnen och äter upp all mat i kvarteret och det är upp till Edd och Eddy att stoppa honom. 
 11.  The Ed-Touchables (S01E01) I seriens första avsnitt tar Edarna sig an sn första utmaning: Folks ägodelar försvinner och Eddy inser att det bara finns en förklaring: Någon snor saker från andra (egentligen har igen snott något utan sakern har bara kommit bort och hittas senare igen).
 12. Oath to an Ed (S01E12) Ed-trion prövar att vara medlemar av den pojkscoutaktiga gruppen Storstadsspejarna (ibland kallade de Urbana Spejarna). Det är dock lättare sagt än gjort som det ofta är när Edarna är inblandade. 
 13. Edarna hittar en kamera på Eddys vind och bestämmer sig för att göra en kalender av foton tagna av saker och personer i kvarteret.

Min personliga åsikt

Ed, Edd n Eddy var den första och kanske enda serie jag såg under uppväxten som handlade om (för det allra mesta) helt vardagliga saker.

Det fanns ingen egentlig antagonist som drev saker fram eller något överhängande hot eller ”story arcs” utan varje avsnitt var självständigt från de övriga vilket gjorde den unik bland serierna jag såg.

Det var även den serie jag såg mest fram emot (ursprungligen som en del av Cartoon Networks Cartoon Cartoons programblock) närhelst den visades. Även långt efter att de andra serierna slutat visas så fann jag alltid tid för Ed Edd n´Eddy. Det var även den serie som pågick längst och var den show som lades ner sist av Cartoon Cartoons ursprungligsprogram vilket var en bidragande faktor till att jag återkom till serien i många år i följd.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *