Teater – Ronja Rövardotter

Jag, Frej och Amanda var och såg teaterföreställningen Ronja Rövardotter i Kulturhuset i centralen. Vi tyckte alla att det var en bra föreställning med dans, musik, akrobatik, en varierad rekvisita och kreativa kostymer. Den berättar historien som man väl känner igen från böckerna och filmerna. Till exempel hur det börjar när Ronja föds i Mattisborgen, och omkring henne finns pappa Mattis, mamma Lovis och alla Mattis-rövare.

Borka är Mattis rival, och han tror i skadeglädje att Borka inte lyckats få något barn. Men där har han fel, för elva år senare följer en rödhårig figur efter Ronja i skogen utan att hon märker det, Birk Borkason. Efter att Birk räddar Ronja från att frysa ihjäl i skogen och Ronja räddar Birk från att falla ner i Helvetesgapet blir de nära vänner. De bildar en pakt i hemlighet, och väljer varandra framför föräldrarnas livsstil och värderingar. De vill ha en fredligare värld, utan våld och att röva och ta från andra. Ronjas vänskap med Birk får hennes pappa Mattis att ta avstånd från henne, och historien beskriver svårigheter i familjerelationer, frågor som är mycket aktuella. Det är en situation som drabbar många ungdomar idag, säger Ronny Danielsson, regissör till pjäsen.

Föreställningen är en steampunk-inspirerad, med nyskriven musik av Martin Östergren och Mathias Venge. Bland annat kan man se rumpnissar som dansar streetdance. Ensemblen består av totalt 22 personer, alla vuxna. Man dras verkligen med i historien, den är både lekfull, psykologisk och klart sevärd.

Comments are closed.