Radioteater – Mysteriet med den försvunna magiska kaffekoppen


Att göra radioteater är något nytt som vi börjat med på Nätverket. Det började med att vi skaffade en diktafon för att spela in poddar med artiklar från bloggen på hemsidan. Tilmann frågade mig vad vi kunde göra mer med den, och då sa jag att vi kan göra radioteater. Jag började fundera vad den skulle handla om och fick en idé om en magisk kaffekopp, eftersom fika är något vi gärna gör på Nätverket och det var ett bra föremål. Jag gillar fantasy och mystik, så att en mystisk detektiv från ett annat land kommer till Nätverket tyckte jag passade bra. Vi ville att det skulle utspela sig på Nätverket och Steget Framåt och att det skulle vara karaktärer som spelar sig själva, och göra parodi av oss hur vi är som personer.

Senare så bestämde vi en dag för att ha redaktionsmöte, där även två från Steget Framåt var med. Vi diskuterade handlingen och historien växte så småningom fram. Bland annat att Niklas skulle bygga en maskin för att kunna lokalisera allt som är magisk eftersom han sysslar med tekniska prylar, men han skulle resa bort så Maria fick bli den som byggde maskinen istället. Vi tyckte att Gustav passade utmärkt som Cerabus, som detektiven heter, med humor i tonfallet när han spelar karaktären. Det förekommer också en socialhandläggare som har en kristallkula där de får en ledtråd hur det ska lösa mysteriet. Senare också en klättertävling och tävling i fotbollsspel på Steget Framåt.

För att få ytterliga idéer till samtal som ska vara med på radioteatern så spelade vi in samtal när vi fikade i fikarummet. Det pratades om alltifrån ordklasser, musik och origami. Jag skrev senare hela manuset med de idéer vi pratat om och sammanfattade en del av samtalen vi haft.

Sedan spelade vi in, och vi började med scen tre och fyra för att Xia från Steget Framåt skulle hinna vara med innan hon gick på semester. Efter det spelade vi in scen ett och två. Det hände att inte alla var med när vi spelade in, så de fick spela in i efterhand för att jag sedan skulle klippa in dem.

Efter det var det dags att lägga in musik och ljudeffekter, t ex gå-ljud, trafik och ljud av matsal och fika. Jag hittade musik på Freesound på nätet som bara var instrumentell med bland annat gitarr och synt. Det blev bra och hjälpte till att bygga upp stämning och drama i historien. Där fanns även mycket ljudeffekter att hitta och använda sig av. Sedan var det bara att lyssna igenom hela radioteatern och justera volym och musik, för att det t ex inte skulle bli för mycket musik eller så att samtalen hördes bra. Jag blev sedan klar.

Vi kommer snart att ha release-fika på Steget Framåt och spela upp radioteatern. Det ser vi fram emot! Du kan lyssna på radioteatern genom att spela upp ljudfilen här nedanför.

Comments are closed.